Θα φωτίσουν τις Φιλιππίνες με... μπουκάλια


Φοιτητές του ΜΙΤ, ανακάλυψαν έναν εναλλακτικό τρόπο να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα..
. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πλαστικό μπουκάλι, λίγη χλωρίνη και ο ήλιος.Η ανακάλυψη των φοιτητών μαζί με τον ιδρυτή του ιδρύματος MyShelter Foundation, Mac Diaz δίνουν μία ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους στις Φιλιππίνες που ζουν στο ημίφως, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα στις φτωχές περιοχές της χώρας αποτελεί... πολυτέλεια.

Για να δημιουργηθεί η λάμπα, οι φοιτητές σχεδίασαν ένα ειδικό μπουκάλι του ενάμιση λίτρου, το γέμισαν με νερό και χλωρίνη και το “σφήνωσαν” στην τρύπα μιας μεταλλικής οροφής. Το ηλιακό φως διαθλάται μες το υγρό και δημιουργεί καθαρή ακτινοβολία ισοδύναμη με 55 ή 60 βατ καθαρού λευκού φωτός. Η χλωρίνη εμποδίζει τη δημιουργία άλγης. Τα μπουκάλια δεν θερμαίνονται και είναι σχεδιασμένα να παράγουν καθαρό φως για πέντε χρόνια.

Το ίδρυμα MyShelter Foundation μοιράζει αυτή τη στιγμή χιλιάδες από αυτά τα μπουκάλια σε φτωχά νοικοκυριά στις Φιλιππίνες.

Το πρόγραμμα “Ένα λίτρο φως” είναι ένα σχέδιο βιώσιμου φωτισμού με στόχο τη βοήθεια των άπορων κοινοτήτων. Ο οργανισμός φιλοδοξεί να φωτίσει ένα εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το 2012.
tromaktiko
Από το Blogger.